Het bedrijf van Monique Ballering-van der Laan en Sander Ballering, Recht Door Zee Arbodienstverlening, ging ooit van start met interim casemanagement. Nu ligt de focus vooral op arbodienstverlening bij grote bedrijven met 100 tot 1500 medewerkers. Bij de aanpak van verzuim vindt Monique het van groot belang om het gesprek met de (zieke) medewerker aan te gaan. “Onze slogan is dan ook: wij kijken verder dan wet- en regelgeving, omdat het om mensen én resultaat gaat.”
Recht Door Zee Arbodienstverlening bestaat alweer 15 jaar. In die tijd is de echtgenoot van Monique ook aan boord gekomen om het financiële deel te regelen. “Ik vond m’n werk heel leuk, maar het factureren niet, dus dat was een goede combinatie.” Monique vindt het belangrijk om te werken met mensen die er hetzelfde instaan als het gaat om de aanpak van verzuim. Na vijf jaar kwamen er dan ook mensen in dienst die op één lijn lagen met haar visie. Maar wat is haar visie op verzuim?
Bij Recht Door Zee Arbodienstverlening wordt de wet- en regelgeving als middel gezien en niet als doel. Het is vooral belangrijk om samen met de (zieke) medewerker in gesprek te gaan, aldus Monique. “Vanuit de wet- en regelgeving ligt de nadruk namelijk op alles wat er móét. Wij denken: je bent uitgevallen, dat is vervelend, hoe gaan we ervoor zorgen dat je weer aan het werk kan? En vooral, wat ga je zelf doen om weer aan het werk te gaan?”
Monique vertelt dat ze altijd de dialoog erin houdt. “Ik geloof heel erg in menselijk contact. Zodra het echt over inhoud of gevoel gaat, moet je bij elkaar in een ruimte zitten.” De leidinggevenden krijgen dan ook een training van Recht Door Zee, aangezien zij het eerste gesprek voeren met de (zieke) medewerker. Zij leren dan wat je wel en niet mag vragen, hoe je het contact het beste laat verlopen, maar ook om vroegtijdig bepaalde signalen te herkennen. “Dat laatste is belangrijk om een ziekmelding voor te zijn”, legt Monique uit. “Vanuit goed werkgeverschap kan de leidinggevende dan het gesprek aangaan en zeggen: ik zie dit, kom eens langs, wat kan ik voor je doen en wat kan je zelf doen?” Overigens krijgen niet alleen leidinggevenden, maar ook medewerkers die langdurig arbeidsongeschikt zijn een training. “Het is namelijk belangrijk dat de medewerker weet wat er van hem verwacht wordt tijdens het proces.”
Levert dit gesprek niks op, dan belt Recht Door Zee binnen twee weken na de eerste ziektedag om te kijken wat er aan de hand is en wat de medewerker nodig heeft om weer aan het werk te kunnen. Vervolgens komt de inzetbaarheidscoach langs – de bedrijfsarts kijkt wel altijd mee en wordt bij twijfel meteen ingezet – om de functie-inhoud en de ervaring van de medewerker daarbij te bespreken. Welk deel van het werk kan de medewerker nog wel uitvoeren?
De coach kijkt ook of iemand nog wel op de juiste plek zit. De filosofie van Recht Door Zee is namelijk dat ziekmelden het laatste is wat een medewerker doet. “Ook al denken werkgevers er soms anders over: eigenlijk wil niemand ziek thuiszitten. De meeste mensen gaan net zo lang door totdat ziekmelden uiteindelijk de enige uitweg is. Gelukkig is het dan juist binnen grote bedrijven met wat hulp vaak mogelijk om een betere plek te vinden voor de medewerker”, vertelt Monique.
Het plan van aanpak van UWV is omgebouwd naar een Recht Door Zee-format zodat een medewerker op basis van het beantwoorden van eenvoudige vragen zelf het plan van aanpak kan maken. Het gaat om vragen als: Wat denk je zelf nog te kunnen? Wat heb je van je leidinggevende nodig? Monique: “Dat zet medewerkers aan het denken en zo wordt het ook hun proces. Mensen voelen zich dan gehoord, want wij nemen absoluut de tijd voor ze. Het is daarbij belangrijk om niet meteen alle wet- en regelgeving uit te leggen, want die is niet relevant voor een medewerker die net ziek is. Het gaat om het hier en nu, wat heb je nu nodig? En hoe kunnen we werk weer toevoegen aan jouw dag? Dat is de basisvraag.”
Veel leidinggevenden en HR-mensen vinden het spannend om de verantwoordelijkheid bij de medewerker te leggen. Maar je hoopt de wet- en regelgeving helemaal niet nodig te hebben, want er gaat pas iets tellen vanaf zes weken. Bij het eerste spreekuur ontvangt de medewerker een routekaart naar inzetbaarheid, waarbij de medewerker letterlijk zelf aan het roer staat en de stappen ziet die eraan komen. Een medewerker kan de verantwoordelijkheid immers pas nemen als hij weet wat hem te wachten staat.
Het verzuimsysteem van Visma helpt bij het volgen van de stappen van de Wet verbetering poortwachter. Monique geeft daarbij nogmaals aan dat die wetgeving bij Recht Door Zee van ondergeschikt belang is. “Ik vind het veel belangrijker dat er meer aandacht is voor communicatie – bijvoorbeeld tussen de bedrijfsarts en de inzetbaarheidscoach. Het mooie aan BlueVi is dat je heel veel dingen zelf kan doen. Er komen dan ook wel workarounds, zodat het systeem aan onze wensen voldoet, maar dat zou simpeler en sneller moeten kunnen. De helpdesk van Visma is voor dit soort vragen goed bereikbaar en de medewerkers vinden het ook leuk om het puzzeltje samen te leggen. Het zou fijn zijn als zij hier meer tijd voor zouden krijgen.” Wel is er bij het koppelen van systemen winst te behalen door meer op snelheid in te zetten. De overstap van Dotweb naar BlueVi was volgens Monique met één druk op de knop klaar. Bij VerzuimSignaal gaat dat vanwege technische redenen helaas niet zo soepel.
Ook artificial intelligence (AI) biedt kansen bij inzetbaarheid. Monique vertelt: “Zelf zijn we nu heel erg aan het onderzoeken wat we met AI kunnen doen, maar ik ken nog geen verzuimsysteem dat met AI werkt. Ik denk dat de ontwikkeling van de systemen wat dat betreft heel erg achterloopt op wat de wereld nu biedt. Uiteraard is de privacywetgeving in Nederland streng, dus dat maakt het wel lastig.” Monique zou AI op zo’n manier willen benutten dat het menselijke contact behouden blijft. “Onze inzetbaarheidscoaches hebben allemaal een cursus blindtypen gehad, maar je gesprek loopt toch iets anders, omdat je tegelijkertijd een gesprek voert en aan het typen bent. Hoe mooi is het om met één druk op de knop een rapportage te krijgen van een gesprek tijdens het spreekuur. Technisch is het mogelijk!”
Recht Door Zee Arbodienstverlening blijft zich ontwikkelen met een focus op persoonlijk contact en slimme technologie. Daarbij speelt de samenwerking met Visma Verzuim een belangrijke rol. Vooral ook om samen te blijven kijken hoe we processen kunnen verbeteren, zodat werkgevers en medewerkers optimaal ondersteund worden. Recht Door Zee blijft zich inzetten voor duurzame inzetbaarheid met oog voor zowel de mens als het resultaat.